top of page

Borovička Reserva 43 %

Někdy stačí jediný lok a otevře se před vámi úplně nový svět – svět, ve kterém voní jalovec, vzduch příjemně chladí a kdesi na obzoru se majestátně tyčí tatranské vrcholky. Přesně takový pocit jsem měl, když jsem poprvé ochutnal novou borovičku od GAS Familia. A protože skuteční fajnšmekři ochutnávají všemi smysly, rozhodl jsem se tenhle pocit vepsat i do etikety, kterou jsem pro Borovičku Reservu 43 % navrhoval.

Tam, kde mají Češi pivo, tam mají Slováci borovičku. Protože borovička (a obzvlášť ta spišská), to je tradice všech tradic: tahle směs jalovcového destilátu, lihu a vody se na Slovensku pije už několik staletí a její obliba, zdá se, neupadá ani s přibývající konkurencí.


Každá tradice si ale čas od času zaslouží restart. A přesně toho se teď spišské borovičce dostalo. Nová Borovička Reserva 43 % v sobě spojuje to nejlepší ze dvou světů: ze světa tradic a ověřených postupů a ze světa moderních, prémiových značek.



Prémiová etiketa

Právě na tomto kontrastu jsem se rozhodl vystavět i návrh etikety. Jejím ústředním motivem je větvička jalovce – ručně malovaná ilustrace, kterou dodalo přímo naše studio. Ta plní v rámci etikety dvě úlohy: zaprvé jde o zdroj, z nějž se borovička vyrábí (mimochodem, věděli jste, že slovo „borovička“ pochází ze slovenského slova „borievka“, tedy „jalovec“?), a zadruhé odkazuje na tradiční postupy, které jsou pro borovičku typické.

Písmo naopak vyjadřuje moderní směr, jímž se Borovička Reserva 43 % vydává – tak, aby uspokojila i chutě nejnáročnějších zákazníků. Zřejmě nejvýraznějším prvkem etikety je ale polomatná měděná ražba. Ta se objevuje na lemování etikety i na samotném názvu a zvýrazňuje celkový prémiový vzhled etikety i lahve.


Jako vždy, i tentokrát bylo součástí mé práce i vzorování etikety a následný dohled přímo u tisku – tak aby vše dopadlo podle zadavatelových představ. A výsledek? Etiketa jednoduše, ale na první pohled propojuje svět tradic se světem moderních, prémiových značek. Stejně jako samotná Borovička Reserva 43 %.


259 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page