top of page

RADEGAST ROG IPA

Aktualizováno: 16. 5. 2021

Unikátní, přitom však na první pohled „radegastí“, a navíc s odkazem na svět starých Slovanů. Taková je etiketa Radegast Rog Ipy, prvního svrchně kvašeného piva z nošovického pivovaru. Cesta k ní nebyla úplně přímočará, výsledek ale rozhodně stojí za to.


Když mě Marek Grabovský a Anna Skalická z Plzeňského Prazdroje oslovili, abych vytvořil etiketu pro zbrusu nový produkt IPA – od koncepčních přístupů až po tisková data – věděl jsem, že se společně vydáváme na „hořkou“, typicky radegastí cestu. Bohudík! :-)


Radegast dosud tento druh piva ve svém portfoliu neměl, kategorie IPA navíc v České republice nemá žádný vyhraněný vizuální směr. Jediné, o čem bylo jasno už záhy, tak byly pouze hlavní motivy. „Při návrhu bylo naším cílem propojit 3 světy – svět Radegastu, svět pivních speciálů a svět starých Slovanů, jejichž výraz pro roh hojnosti, ROG, se stal inspirací pro jméno novinky,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.


Svěží a hořké zároveň.

Zpočátku jsem pracoval se třemi různými návrhy, barevných variant se postupně vyprofilovalo víc než třicet: od decentních až po ty skutečně odvážné. Všechny jsme je nechali kvalitativně otestovat – a rázem jsme měli jasno.


Jak se totiž ukázalo, sami uživatelé vnímají svrchně kvašené pivo jako svěží, téměř ovocné, ale se zajímavým hořkým dojezdem. Právě na tomto kontrastu jsem se po konzultacích s klientem rozhodl vystavět i samotnou etiketu. Ta je vizuálně rozdělená na dvě různé části: svěží krémovou a typickou radegastí, „hořkou“ zelenou. Základní barevné schéma jsem navíc doplnil zlatě metalickou pantonkou.

„Stejně jako na etiketě Rataru, i tentokrát se na etiketě objevují symboly, inspirované sochou boha Radegasta, z dílny Albína Poláška. Ty, spolu se jménem, doplňují poslední díl skládanky, a to propojení se starými Slovany, kteří uctívali boha Radegasta,“ doplňuje Marek Grabovský.


Etiketu pro ROG IPA jsem vytvořili na podzim roku 2020, už na začátku roku 2021 mohla jít do tisku.


288 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page